Bram Vogels
De weg naar een goede gezondheid leg je stap voor stap af.
Belgische sportcoach en personal trainer in Leiden, oprichter en eigenaar van Up 4 Running, hulpverlener Rode Kruis. Passie voor kunst, muziek, wetenschap en filosofie.
Ultramarathons & trails
Je bestemming is vaak ver voorbij de horizon en soms zeggen je lichaam en geest uit alle macht “ik wil het niet meer”, maar de enige manier om daar te komen is stap voor stap te blijven zetten, hoe klein en hoe traag ook. En is dat niet hoe het ook in het leven gaat?
Run, Forrest, run!
Na een moeilijke periode in zijn leven begon Bram aangemoedigd door een goede vriend in de zomer van 2010 met hardlopen. April 2011 liep hij zijn eerste grote wedstrijd, de marathon van Antwerpen, 42 km in 3:23 uur. Een maand later werd hij door een auto frontaal aangereden op de racefiets en na zes maanden intensieve revalidatietherapie begon hij met pijn en moeite weer met hardlopen. Door het lopen van een betoverende 53 km trail in maart 2012 te Spa heeft hij vervolgens zijn vertrouwen in het lopen herwonnen.
Nadien legde Bram de lat voor zichzelf steeds hoger en stond hij enkele maanden later aan de start van de 107 km Moulinette Céleste. Na 72 km bleek dit in zijn periode van herstel helaas nog te hoog gegrepen, maar onder de indruk van de mogelijkheden van het menselijk lichaam liet Bram zich niet ontmoedigen. De grenzen van je eigen lichaam verkennen en deze verleggen gaat immers gepaard met vallen en opstaan, en is een werk van lange adem.
Steeds hogere doelen
De uitdaging en het meditatieve karakter van het ultralopen inspireerden Bram om steeds meer en sneller te gaan lopen. Zo werd hij een van de jongste Belgische ultralopers en sindsdien is hij regelmatig op het podium van verschillende grote en kleine trails in de Ardennen verschenen, vele onvergetelijke ervaringen rijker. Tijdens zijn vakanties in de bergen daagt hij zichzelf graag uit op smalle paadjes en begin juni 2016 liep hij de prachtige trailetappe van de eerste Ortler Mountain Challenge for ALS in de Alpen, een evenement dat Up 4 Running ten volle steunt en een jaarlijkse traditie in de maak. Zo heeft Bram de nodige kennis en ervaring om jou ook tot het uiterste te laten gaan en het plezier van hardlopen en trailrunning te laten ontdekken.
Om zijn inzichten te delen en passie over te brengen is Bram sinds 2012 ook actief als coach en heeft hij nadien samen met Robby De Pauw Up 4 Running opgericht. Vanuit zijn ervaring dat het nooit te laat is om een gezond leven na te streven en dat zelfs de zwaarste beproevingen energie kunnen leveren om jezelf te verbeteren, wil Bram door middel van runningtherapie mensen motiveren om ook in moeilijke tijden het beste van zichzelf te geven en de energie van hun emoties te gebruiken om zichzelf sterker te maken.
Blootsvoets
Zwakke voeten los je niet op met steunzolen en dure sportschoenen, maar met een goede techniek en veel training.
Om zijn rug na het ongeval in 2011 te ontlasten, ging Bram op zoek naar een manier om de impact van zijn passen te minimaliseren. Vanuit zijn sobere levenshouding ging hij terug naar de basis van het lopen door zijn schoenen steeds vaker aan de kant te zetten en te luisteren naar de signalen die zijn voeten geven. Met veel geduld, inzicht en onderzoek bouwde hij over een periode van enkele maanden vanaf nul zijn afstand op tot driekwart van zijn loopvolume in de zomer. Dan blijft het immers langer licht.
De hardloopschoenen die Bram naast het blootsvoets lopen draagt, zijn steevast minimalistisch om zo weinig mogelijk signalen te dempen. Hij neemt ook regelmatig deel aan kleine en grote hardloopevenementen op blote voeten. Zo eindigde hij bij de Antwerp Urban Trail in 2015 en 2016 vooraan. Bekijk hier het interview na het winnen van de Antwerp Urban Trail 2016. Na duizenden onbezorgde kilometers op blote voeten is hij de aangewezen persoon om jou het genot van blootsvoets lopen te laten ontdekken.
Running Club Sportsticker
Ik wilde de coach zijn die ik in mijn studententijd heb gemist. Via Running Club Sportsticker heb ik veel studenten onvergetelijke ervaringen bezorgd. De volgende logische stap was Up 4 Running.
Nadat het lopen nieuwe richting aan Brams leven had gegeven, was het tijd om de vlam ook door te geven. Om studenten aan te moedigen gezond te leven, en naast hun hersenen ook hun lichaam te ontwikkelen, richtte Bram zich in 2012 tot Sportsticker, de sportorganisatie voor Antwerpse studenten, en startte er de Running Club Sportsticker (RCS). Met studenten uit alle windstreken ging hij elke week door weer en wind om hen voor te bereiden van start to run tot de ten miles en verder. Onder de vlag van RCS nam Bram zijn studenten mee naar verschillende evenementen, trails in de Ardennen, en halve marathons in Europese hoofdsteden.
Het gaf ontzettend veel voldoening om elk jaar tientallen studenten te inspireren om niet alleen meer te sporten, maar ook gezonder te eten en bewuster in het leven te staan. Coachen zat Bram duidelijk in het bloed. Steeds meer mensen en bedrijven beseffen dat gezondheid een van de belangrijkste voorwaarden is voor een kwaliteitsvol leven, maar het is niet vanzelfsprekend om daar op je eentje aan te beginnen. Om deze mensen te bereiken en een duwtje in de rug te geven, was de oprichting van Up 4 Running de volgende logische stap.
Alpua
Door de vele ultratrails was ik goed getraind en had ik een ijzersterke geest, maar in de bergen ondervond ik aan den lijve dat je maar zo sterk bent als je zwakste schakel.
Via Sportsticker raakte Bram nauw betrokken bij klimgroep Alpua waarmee hij het hele jaar door oefende en tijdens de zomer de toppen van de Alpen beklom. Tijdens het klimmen voel je alle spiervezels in je lichaam en is er geen ruimte voor zwakte. Dit samenspel van onze lichaamsdelen werd plots inwendig heel voelbaar, en inspireerde Bram om zich te verdiepen in calisthenics en deel te nemen aan obstakellopen. Deze ervaring schuilt achter de basisprincipes van Up 4 Running.
Onder de indruk van het prachtige, maar meedogenloze berglandschap op 4000 meter hoogte werd zijn ontzag voor de natuur verder aangewakkerd en begon hij van steeds grotere en hogere doelen te dromen. Dit werd enkel bevestigd na de wondermooie trailetappe van de Ortler Mountain Challenge for ALS die hij in de zomer van 2016 liep. Wie weet waar zijn volgende uitdaging ligt?
Filosofie
De meest waardevolle inzichten heb ik niet gekregen tijdens de les, maar zonder de lessen van mijn professoren had ik die inzichten wellicht nooit gehad. Je moet bereid zijn een berg te beklimmen om ten volle van het uitzicht te kunnen genieten.
Vanwege zijn fascinatie voor morele dilemma’s, besloot Bram de wereld van filosofie verder te ontdekken aan de universiteit. Tijdens zijn opleiding in de wijsbegeerte ontwikkelde hij bovendien een grote belangstelling voor logica en taalfilosofie in de traditie van Wittgenstein. De combinatie van deze gebieden resulteerde in mentale discipline, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, en een scherpe maatschappijkritische blik. Dit culmineerde in zijn scriptie: een grondig onderzoek naar de vrijheid van de wil.
Wat betekent het om jezelf vrij te voelen? Hoe kan je misleidende gedachten op het spoor komen en je grillige wil weer temmen en toe-eigenen? Tijdens zijn vele lange ultralooptochten in de bossen leerde Bram zijn fysieke en mentale grenzen kennen en verleggen. Vaak zijn de dingen moeilijk, maar als je iets wil bereiken, zit er niets anders op dan je ene voet voor de andere te zetten. In beweging met zijn lichaam en geest ontwikkelde hij daar de kerngedachten van Up 4 Running en raakte overtuigd van de mogelijkheden van runningtherapie.
Nieuwsgierige duizendpoot
Het is vaak niet leuk om veel talenten te hebben. Als je het ene ontwikkelt, voelt het alsof je de andere verwaarloost.
Bram haalde van jongs af aan graag dingen uit elkaar om te begrijpen hoe het werkte en vanaf hij een potlood vasthad, begon hij te tekenen. Gedurende zijn hele schoolloopbaan ontwikkelde hij zijn artistieke kant in de Portaelsschool bij o.m. Etienne De Vis en Gery De Smet wiens magnifieke schilderij hij later op de universiteit zou zien hangen. Toen hij als kleuter een opvoering door een violiste van de stedelijke muziekacademie had gehoord, bleek het potlood echter niet genoeg. Hij moest en zou viool spelen en ging als trotse muzikant in de leer bij vioolmeester Michel Poskin. Op het einde van de middelbare school ontdekte hij een nieuwe oude wereld waarna hij besloot filosofie te studeren.
Dankzij deze brede achtergrond keek Bram altijd vanuit verschillende perspectieven naar het leven en ontwikkelde hij de creativiteit en mentale discipline die onmisbaar zijn voor een goede coach. Nadat hij ook begon te sporten, vielen voor hem de puzzelstukjes op hun plaats. De observatie van de samenhang tussen zelfontplooiing en welzijn lagen uiteindelijk ten grondslag aan de holistische visie van Up 4 Running. In goede gezondheid verkeren, betekent immers niet alleen fysiek krachtig, maar ook mentaal uitgedaagd en in evenwicht zijn. Je lichaam en geest zijn een ondeelbaar geheel.
Veganist en wereldburger
Mijn cholesterol dook omlaag, ik voel me energieker dan ooit, en de samenleving wordt steeds bewuster. Geweldig!
Na de aanrijding in 2011 kon het veel slechter aflopen voor Bram. Hij besefte dat een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is en voor veel mensen zelfs onbereikbaar. Dit leidde hem samen met zijn filosofische gedachten verder op zoek naar het goede leven. Geïnspireerd door ultralooplegendes Scott Jurek, Yiannis Kouros en Michael Arnstein heeft Bram sinds de zomer van 2012 zijn vlees, melk en eieren ingeruild voor een overvloed aan groenten, fruit, granen, noten, linzen, bonen en zaden. Een nieuwe wereld ging voor hem open. Om te weten wat gezond eten nu eigenlijk inhoudt, heeft hij zich in oktober direct aangesloten bij de lessen voedingsleer van de afdeling farmaceutische wetenschappen en heeft hij zich er samen met mede-oprichter Robby in verdiept.
In diezelfde periode bestudeerde Bram vele boeken over dierenrechten en hedendaagse ethiek en werd hij uitgesproken veganist. Om zijn steentje bij te dragen, zet Bram zich als vrijwilliger in voor verschillende dierenorganisaties, geeft hij gratis lezingen rond veganisme en helpt hij met de organisatie van allerlei activiteiten. Hij maakt ook deel uit van The Vegan Network, een prachtig project dat veganisten van alle levenswandelingen in kaart wil brengen. Betrokken bij de maatschappij zette Bram zich bovendien in voor de organisatie van debatten van alumnivereniging filoSofa en maakt hij tegenwoordig deel uit van de eindredactie van Nederlands hoogsteigen dierennieuwssite Animals Today.