VRNL Barefoot Clinic Nijmegen2 minuten lezen

Acht juli vond de Vegan Runners Barefoot clinic plaats in Nijmegen. Om 10:00 verzamelde een groep van ongeveer 15 fanatieke vegan runners op de parkeerplaats van restaurant Lent Plaza. Er was geen wolkje aan de lucht te bespeuren en het was heerlijk warm.

Waarom op blote voeten?

Waarom zou je in hemelsnaam op blote voeten (hard-)lopen? Na een kort introductierondje voor de deelnemers ging vegan barefoot coach Bram Vogels van start met een theoretische inleiding. In de miljoenen jaren evolutie van de mens bestaan schoenen immers slechts een fractie van de tijd. En hoewel goed kunnen hardlopen tot voor kort essentieel was om te overleven, krijgt het merendeel van recreatieve hardlopers ondanks alle beloftes van moderne sportschoenen te maken met (chronische) blessures. Waar is het fout gelopen en misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we hier iets aan doen? Dat kregen de deelnemers op deze zonnige dag te horen.

Leren hardlopen met dikke sportschoenen is als piano leren spelen met dikke handschoenen. Op de piano doet het hoogstens pijn aan de oren, maar bij hardlopen krijgen veel mensen blessures. Als kind leren we allen op blote voeten lopen, want al deze sensorische informatie van onze voetzolen is noodzakelijk om een goede voeling met ons lichaam in beweging te ontwikkelen. Het is zonde als mensen deze leerinstrumenten links laten liggen wanneer ze soms na tientallen jaren het hardlopen weer oppakken. Het is geen doel op zich, maar wel ons beste leermiddel. Bram Vogels

Hoe begin je eraan?

Na het “waarom” was het tijd voor het “hoe”. De vegan runners kregen een aantal balans- en opwarmingsoefeningen om hun techniek op blote voeten bij te schaven en thuis te onderhouden. Daarna vertrok de groep in het zonnetje via de Waalbrug de Ooijpolder in, sommigen op blote voeten, anderen met Skinners van coach Bram of hun reguliere hardloopschoenen.

Smakelijk!

Na een rondje van 7 kilometer door de natuur en langs de Waal was het tijd om terug te gaan naar Lent Plaza, waar we deze leerzame dag afsloten met een geheel veganistische rijsttafel, want goed eten na het sporten is net zo belangrijk als het sporten zelf! Alweer een geslaagde zondag voor Vegan Runners Nederland.