Blootsvoets op 11 verschillende ondergronden!8 minuten lezen

We komen allemaal blootvoets ter wereld, maar al direct worden onze voeten afgedekt met sokjes en later met schoenen. Er wordt ons aangeleerd dat we schoenen nodig hebben en dat op je blote voeten lopen niet goed of zelfs gevaarlijk is. Als we onze schoenen vele jaren later toch eens laten staan, merken we dat onze vaardigheden zijn afgestompt en onze voetzolen overgevoelig zijn. Het is vast geen goed idee in onze moderne maatschappij met al die stenen en al dat beton, denken we dan. Of toch wel? Onze coach Bram Vogels probeerde op blote voeten 11 verschillende ondergronden uit die je tegenkomt op een alledaagse wandeling of looptocht zonder schoenen. Durf jij het ook aan? Lees hier zijn ervaringen!

Brandnetels en prikplanten

Tijdens mijn lange trailtochten in de Ardennen en de Alpen liep ik zo vaak door netels en doornstruiken dat mijn benen er al aardig aan gewend waren. Het zweet en het vuil in de brandende zon maakte het geheel nog een graadje erger. Zelfs dazen konden mij niet deren. Niettemin is de wreef van de voet een stuk gevoeliger en daarom de perfecte zwakke plek voor de duizenden harpoentjes op de brandnetel. De stevige voetzoel ondervindt minder last van brandnetels, maar vers gemaaide doornstruiken kunnen het plezier al snel beknotten. Gelukkig hebben de meeste mensen twee ogen. Nu moeten we ze nog leren gebruiken!

Conclusie: vermijden.

Glad asfalt en fietspaden

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan rijcomfort. Oud asfalt lijkt meer op een stenen rasp door de kiezeltjes die boven het oppervlak uitsteken, maar tegenwoordig kunnen automobilisten en fietsers rekenen op glad asfalt met mooi aansluitende stukken. Dit staat helaas in schril contrast met voetpaden waar esthetische keuzes de vorm bepalen. We zien dan kleine tegels in sierlijke patronen die enkele jaren later verzakken en uitsteken. Het is natuurlijk geen goed idee om op de autosnelweg te lopen of een druk fietspad in te palmen, maar wanneer er geen verkeer is, is het best een verrassende ervaring. Net omdat het wegdek zo glad en hard is, kan je perfect aanvoelen hoe je voeten landen en je techniek volgens dat inzicht verfijnen. Als er kiezels liggen, is het helaas niet aangenaam, maar gelukkig zie je die goed op voorhand en kun je er om- of overheen stappen.

Conclusie: heerlijk als het kan.

Water

De aarde is een van de weinige planeten met vloeibaar water. Zonder water geen leven. Kinderen spelen graag met waterpistolen en -balonnen en stampen zingend en lachend rond in de plassen na een regenbui. Waarom zouden volwassen niet meer genieten van deze wonderbaarlijke vloeistof? Schuif je ergernis aan de kant, spring eens als vroeger rond in de plassen, wandel door een beekje of speel een spelletje met de golven op het strand. Kijk natuurlijk wel uit voor scherpe stenen en schelpen, want een snee in je voet kan de pret snel bederven!

Conclusie: water doet leven, laat jezelf eens (voorzichtig) gaan! Bonuspunten voor de modderplassen.

Tegels

Tegels zijn er in alle vormen en maten en hebben de meest uiteenlopende textuur. In gezellige historische stadcentra liggen vaak kleine en middelgrote tegels op het voetpad. Als je je teen stoot tegen een verzakte tegel, is het al wat minder gezellig. Grote gepolijste tegels die nat zijn kunnen ook erg glad zijn. Hou het positief: obstakels maken het spannend en uitdagend, en gladde tegels zijn een goede evenwichtsoefening! De meeste tegels zijn zelfs in België gelukkig geen probleem om op te lopen. En wat wij vergeten zijn, kunnen we van onze kinderen leren. Maak er een uitdagend spelletje van en zet bijvoorbeeld een pas op elke tegel!

Conclusie: niet altijd aangenaam, maar wel een leuke afwisseling en bevorderlijk voor de ontwikkeling van je inschattingsvermogen van de ondergrond.

Schelpenpad

Schelpenpadjes vind je tegenwoordig haast in elk park. Wat zien ze er mooi uit en wat kraakt het grappig, nietwaar? Helaas zijn stukgetrapte schelpen, zeker in combinatie met kiezels, geen pretje om op te lopen. Die scherven en steentjes moeten ergens naartoe, en aangezien de ondergrond te hard is om in te drukken, drukt het in je voet. Het is een intense voetmassage tijdens de wandeling en na voldoende tijd is het pad gelukkig fijn aangestampt zodat je weinig hinder ondervindt, maar sprintjes trekken kan je toch maar beter ergens anders doen.

Conclusie: ziet er mooi uit, maar lopen is vaak leuker naast het pad. Twee sterren voor de moeite.

Klinkers

In haast elk oud stadje liggen ze wel: klassieke baksteenklinkers in verschillende kleuren en patronen. Oude klinkers kunnen er net zoals kleine tegels erg onregelmatig bij liggen, waardoor je makkelijk je teen stoot. Moderne betonklinkers zijn dan weer erg ruw. Je leert goed uit je doppen kijken, maar de hoge druk van je voet op de randen tijdens een sprintje is niet de meest aangename ervaring.

Conclusie: goed voor een leuke wandeling en een rustig loopje.

Vers gemaaid gras

Omdat we ons tegenwoordig afsluiten voor alle gevaar, geloven we dat we enkel op mooie grasvelden en het strand onze schoenen achterwege kunnen laten. Zo mis je heel wat plezier, maar niemand kan ontkennen dat het fijn is om blootsvoets door het gras te wandelen of te rennen. ’s Ochtends voel je de koude dauwdruppels, wanneer het heeft geregend is alles drassig, en wanneer het warm is, voelt het verrassend fris. Helaas ruimen veel mensen niet op wat zij of hun honden achterlaten, dus wees steeds op je hoede. In de lente en de zomer zie je ook overal mooie bloempjes, en dan wil je niet op een bij gaan staan. Je hebt het intussen al begrepen: kijk goed uit je doppen, dan kan je genieten met een gerust hart!

Conclusie: gras is fijn, maar mensen moeten hun rommel opruimen!

Hoog gras

Hoog gras is net zo fijn als kort gras. Het belangrijke verschil is dat je niet kan zien waar de stenen en de kuiltjes liggen, en wie weet welke slangen en ander gevaar! Dat van die slangen is in Nederland en België wat overdreven, maar je begrijpt me wel. Een beginneling wiens voeten nog niet zo sterk en flexibel zijn, doet het hier beter een beetje rustig aan, maar voor een ervaren blootsvoetsloper is het fijn en uitdagend om verborgen obstakels te leren anticiperen.

Conclusie: hoog gras is ook fijn, maar een puntje minder voor beginners. Of een puntje meer voor gevorderden?

Schuurpapier op de brug

Als Belg ben ik niet gewend zo veel bruggen en water tegen te komen als in het mooie Nederlandse landschap, en nog minder dat die bruggen bedekt zijn met een antisliplaag van korrelig zand. Dat is geweldig wanneer het glad is om te vermijden dat je de grond van te dichtbij ziet, en het geeft een tintelend gevoel als je erover wandelt, maar tijdens een sprintje voel je zo de laagjes huid afschuren. Gelukkig zijn het maar korte stukjes.

Conclusie: leuke afwisseling tijdens een wandeling en je glijdt niet uit, maar hou het rustig.

Uitdagende paadjes

Waarom zou je enkel op rechte, vlakke paadjes lopen als je ook kan springen van steen tot steen of over boomstammen heen? Daag jezelf uit, verwacht niet dat het avontuur op een blaadje wordt geserveerd, en gebruik wat kinderlijke fantasie!

Conclusie: we moeten al genoeg binnen de lijntjes lopen, doe het eens anders!

Rond de glasbak

Naast “heb je het niet koud?” hoor ik bijna dagelijks goedbedoelde varianten van “opletten voor het glas!”. In Antwerpen heb ik steeds in straten gewoond met een glasbak op de hoek en rende ik haast dagelijks blootsvoets over de glasbezaaide studentenpleintjes. En hoe vaak heb ik mij aan glas bezeerd? Welgeteld 0 keer! Dat betekent niet dat het niet kan gebeuren, maar het waarnemen en inschatten van potentieel gevaar op de weg is een vaardigheid die je enkel al doende ontwikkelt en het verschil maakt. Glas is trouwens helemaal niet zo gevaarlijk als de meesten denken. Kleine stukjes prikken niet zomaar door de huid, middelgrote scherven liggen meestal plat, en wie op grote scherven wil dansen, is vast gek. Controleer voor de zekerheid je voeten wanneer je thuiskomt en als je twijfelt ook onderweg.

Conclusie: mensen laten helaas veel rommel achter, maar platgestampt glas op een stadsplein is geen reden om schoenen aan te doen. Voor het plezier van je voeten zijn er echter leukere plekjes om te lopen. Kijk na het lopen wel even goed je voetzolen na!

Tot slot

Na al deze voorbeelden kan je jezelf afvragen: als je altijd moet opletten voor obstakels, is blootsvoets lopen dan wel leuk? De waarheid is helaas dat we zo actief moeten opletten omdat we ons ruimtelijk bewustzijn nooit hebben ontwikkeld. Gelukkig is het nooit te laat om dat wel te doen.

Net als bij het leren fietsen en autorijden ben je in het begin erg actief aan het opletten hoe je in evenwicht blijft, hoe je schakelt en hoe je remt, maar na voldoende oefening gaat het haast vanzelf. Ik let niet echt meer op wanneer ik loop, maar ik loop altijd bewust. Kom je op de markt of de winkelstraat op een druk moment, dan merk je echter dat de meeste mensen geen idee hebben wat er een halve meter van hen gebeurt. En in onze comfortabele stalen koetsen is het gevaarlijk verleidelijk weg te dromen bij een gebrek aan impulsen met alle gevolgen van dien.

Blootsvoets lopen is niet louter een leuke afwisseling in het dagelijks leven of een fijne sensatie, het is ook het ontwikkelen van je voeten en het aanscherpen van je zintuigen. Bewuster leven heeft geen esoterische rituelen nodig, maar doe je met beide voeten op de grond. Laat je voor het eerst weer je schoenen uit, dan is dit niet het eindpunt, maar slechts het begin.

Durf jij je schoenen aan de kant te zetten en wil je het van de eerste keer goed aanpakken? Als doorgewinterde blootsvoetsloper heeft Bram Vogels alle troeven in handen om van jou zonder zorgen de kunst van het lopen te laten ervaren. Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, events en onze avonturen!

Heb je vragen of zelf leuke ervaringen om te delen? Laat een reactie achter!

Fout gevonden? Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter!